понедельник, 21 марта 2022 г.

Порушення рівноваги створює новий етап еволюції, або для чого нам потрібний стрес

 


Стрес — невід’ємна частина розвитку, що запускає новий цикл руху, а з ним і наші потенціали, резерви й можливості психіки й організму. Тому уникати або боятися стресу — це безпосередньо уникати самого життя, основоположного механізму його динаміки.

Розгляньмо найкращі форми проживання стресу, які дадуть шанс поглянути на нього по-новому. Спробую брати метафори зі світу тварин, оскільки саме там міститься ключ до успішного проживання стресу.

1.Сигнальний крик. Чули, як птахи починають кричати, помітивши небезпеку? Так само і люди зараз у соцмережах імітують цей процес. І видати крик про допомогу або попереджувальний крик — абсолютно логічно. Так твоя зграя дасть тобі підтримку й допоможе, чим зможе. Не бійтеся повідомляти, що вам потрібна допомога. Приймати допомогу — це теж абсолютно нормально.

2. Надійна схованка. Якщо є відчуття, що стрес не пережити — сховайся від усього і кожного, від завдань і потреб, і чекай. У цій магічній депривації відбувається внутрішня переоцінка, і ти повертаєшся до нових стандартів старих цінностей, вже з осмисленим внутрішнім досвідом. Не поспішай, дай собі час обробити стрес.

3.Біг на виживання. Це теж досить ефективна тактика, але, на жаль, занадто енергозатратна. Можна бігти швидко, але не довго; важливо по дорозі встигнути зрозуміти, де і з ким ти можеш зробити піт-стоп для дозаправки. У цій тактиці результат виходу зі стресу буде швидкий, але, на жаль, відкат — довгий.

4.Мутація. Постійне перебування в незвичних і незручних умовах якщо не вбиває, то провокує мутації живих організмів. Так ось і ми, якщо успішно пройшли адаптацію до стресу, мутуючи, тестуємо наші граничні можливості змінюватися в зону нових форм виживання. Так будь-який живий вид змінювався і виживав. Завжди мене дивує, як вовк зміг стати мопсом.

5.Боротися: вижити або вмерти. Ще одна популярна в тваринному світі тактика — боротьба. Але ось що можу сказати точно: якщо тварина бачить, що противник сильніший, вона навіть не намагається боротися. Правильна оцінка себе — один з перших показників розуму. Ось до чого я це пишу: перш ніж почати щось, реально оцініть свої ресурси до перемоги. І тут як у прислів’ї: розумний впорається, мудрий навіть не візьметься. Часто ми відчуваємо стрес від того, що прийняли не свою порцію навантаження.

6.Сила групи. Дуже актуальна система виживання в стресових умовах: що більшим є прайд, то більше сили. І якщо ти сам стрес не переможеш, збирай свій прайд, свою зграю, своє сімейство. Так з давніх-давен наші предки й переживали стрес реальності. Велика група дає абсолютно новий потенціал сил.

7.Ефект несподіванки. Будь-який відомий стресовий фактор часто передбачає відому реакцію, але тут і хитрість: наш мозок знає її і автоматично запускає. І якщо ми свідомо запускаємо іншу програму поведінки й реагування, створюється конфлікт сприйняття минулого досвіду, і ми вивільняємо величезну кількість ресурсів на освоєння нового для нас досвіду реагування на стрес. Знаєте, коли жертва у тваринному світі поводиться нестандартно, хижак сам починає боятися.

І тепер, звичайно, арттерапевтичне завдання: спробуйте намалювати картини з тваринного світу на кожну із зазначених форм реагування на стрес і у Вас вийде свій унікальний путівник з виходу зі стресу.

Спробуйте, у Вас все вийде! І головне — намалюйте, щоб не забути.

Вікторія Назаревич @ 2021 Саморегуляція стресу методами арттерапії

Комментариев нет:

Отправить комментарий

ПОМИЛКИ МИСЛЕННЯ: ЧИ МОЖНА ЇХ ПОЗБУТИСЯ?

Помилки мислення, або когнітивні спотворення — це такі розумові установки, які спрацьовують автоматично. ❗️Вони допомагають швидше ...